NAJLEPŠA OTROŠKA POTOVANJA

Občina Tržič

ODKRIJ KOŠČEK RAJA V ZMAJEVI ZIMSKI PRAVLJICI

Zapri oči, globoko vdihni svež zimski zrak, ki se potopi globoko v tvoja pljuča, prisluhni turnim smučem, ko zarežejo v deviški sneg, otrokom, ki se s sanmi razigrano spuščajo po bližnjem hribu, komaj tekočemu na pol zamrznjenemu potočku, ki se sramežljivo vije izza zasneženega hriba, ali pa glasbi in smehu, ki se slišita iz bogato okrašenega mestnega jedra Tržiča. Vse to in še mnogo več je Tržiško pozimi! Tukaj si vršaci še vedno nadenejo bele kape, gozdovi se bohotijo s sveže zapadlim puhastim snegom in hribi kar vabijo, da jih izkoristimo za zimske radosti. Pri nas je aktivnosti in zanimivosti na pretek tudi ob najkrajših dneh. Po celodnevnem turnem smučanju, sankanju in drsanju se prehodi skozi na novo unikatno okrašeno mestno jedro, speci si tržiško fliko v Kurnikovi hiši, na koncu pa se še pogrej v Tržiškem muzeju. Zima je pravljični čas, ko je vse mogoče, vse uresničljivo, ko smo si med sabo blizu, ko se odkriva koščke raja, katere zagotovo ne boš odkril vse do pomladi! 

Otroški Božični program

OTVORITEV BOŽIČKOVEGA NABIRALNIKA IN MIKLAVŽEV PRIŽIG LUČK

5.12. ob 17.00 bomo na Trgu svobode tradicionalno prižgali praznične luči. Na dogodku, ne bo manjkalo glasbenih izvajalcev in prazničnih stojnic. Otroke bo obiskal Miklavž, otvorili pa bomo tudi čisto pravi Božičkov nabiralnik!

Pisma boste lahko napisali na dogodku, za otroke bomo pripravili vse potrebno za ustvarjanje, nič pa ne bo narobe, če pismo za Božička napišete že doma in ga samo oddate v nabiralnik. Po dogodku bomo Božičkov nabiralnik najprej preselili v prostore turistično informacijskega centra Tržič, kjer bo stal do 7.12.

Od 7.12 do 13.12 bo nabiralnik na voljo za oddajo pisem v Kavarni Platz v atriju Občine Tržič.

NEPOZABNI BOŽIČ JAKOBA ALJAŽA

Gotovo niste vedeli, da smo Slovenci več kot pol stoletja čakali na prevod Božične pesmi Sveta Noč, ki velja za največkrat izvajano pesem na svetu. Prav v Tržiču jo je prvič zapel takratni kaplan Jakob Aljaž!

V počastitev tega edinstvenega dogodka za vas pripravljamo posebno vodeno doživetje. Popeljali vas bomo skozi okrašeno mestno jedro, mimo cerkve svetega Andreja in Kurnikove hiše, najstarejše hiše v tržiškem mestnem jedru. Tam bosta že dišala tržiška flika in božični čaj. Izvedeli boste skrivnosti o prazničnih navadah na Tržiškem, srce pa vam bodo ogrele praznične pesmi in kolednice. Nadalje bo pot vodila v cerkev Marijinega oznanjenja, kjer vam pripravljamo posebno presenečenje. Doživetje bomo zaključili v edinstvenih Tekčevih jaslicah, ki sodijo med najlepše dosežke ljudske duhovne kulture na Slovenskem. 

Doživetja nepozabni božič Jakoba Aljaža se lahko udeležite tako, da se predhodno prijavite na dogodek in sicer dva delovna dni pred razpisanim doživetjem, do 16. ure, po e-pošti informacije@trzic.si ali na 051 627 057. 

Datumi, ki so na voljo: 5., 8., 12., 19., 26. 12. 2023 in 6. 1. 2024, ob 16. uri.

PRAZNJENJE BOŽIČKOVEGA NABIRALNIKA IN PRIHOD BOŽIČKOV NA TOMOSOVIH MOTORJIH

13.12. do 17.00, ure boste lahko v Galeriji Atrij v Božičkov nabiralnik oddali še zadnja pisma. Potem bomo nabiralnik zapečatili, saj bodo dan kasneje vsa pisma odpotovala na severni pol. Prešernemu vzdušju bodo piko na i dodali Romana Krajnčan, delavnica izdelovanja okraskov in Božički na motorjih. Ho, ho, ho, v Tržiču bo pravi praznični šov!

Spored vseh dogodkov

1.12.  Slavnostni prižig lučk, Dobrodelna dražba slaščic in koncert Luka Basija na Gorenjski plaži

3.12. Ta veseli dan kulture in dan odprtih vrat Tržiškega muzeja

5.12.  Miklavžev prižig lučk in otvoritev Božičkovega nabiralnika 

7.12. Galerija Atrij: Razstava božičnih voščilnic Toneta Kavčiča

8.12. Kulturni center Tržič – Slavnostna akademija ob občinskem prazniku ob 18h

13.12. Kulturni center Tržič – Božično novoletni koncert Glasbene šole Tržič ob 18h

14.12. Knjižnica dr. Toneta Pretnarja – Praznični koncert kitarskega ansambla Svarun ob 10h

15.12.Dom krajanov Kovor, koncert božičnih pesmi ob 17h, praznična tržnica, izmenjevalnica božičnih okraskov

16.12. Dom krajanov Kovor – Božični koncert ob 18h

22.12. Žiganja vas – Žive jaslice ob 18h

23.12. Žiganja vas – Žive jaslice ob 18h

26.12. Dvorana Tržiških olimpijcev, – Koncert Pihalnega orkestra Tržič